29 Ekim 2016 Cumartesi

Taşkordo

Taşkordo
Gereken malzemeler:
§  Yeni kesilen hayvanın eti;tüketicilerin sayısına göre,
§  Tada göre tuz, biber ve baharatlar;
§  5 kişi için:
·         Et – 3 kg baharatlar ile,
·         Sarımsak 5-6 tane,
·         5-6 defne yaprağı.
Uyarı: yağ ve su kullanılmaz.
Taş-kordo’ya avcıların yemeği denilir.Onlar evden uzakta dağda-yaylalarda uzun süre kaldıkları için bu yemeği pişirip yemek bulmak kolaylaşmıştır.Onlar avcılık yaptıkları zaman da elde ettiği hayvanı kesip, tuz ve dağda olan soğan,sarımsak,kökömeren (dağdakiottürü), geyik ot ekleyip deriye örtmüşler. Ondan sonra yeri 70 santimetre genişliğinde, 1,5metre uzunluğunda kazmışlar ve soğumasın diye etrafını kapatmışlar. Böylece hazırlanan ocağın içine katı ve iyi kurumuş ağaçları atarak büyük ateş yakmışlar.Ateş söndüğünde üstüne dalları koyup ona önceden hazırlanan eti asmışlar.Üstüne deri, at kulak(otadı), kenarlarını da dallarla kapatmışlar ve taş koyarak toprak ile kapatmışlar. Beş ya da altı saat geçtiğinde yemek hazır hale gelirmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder