29 Ekim 2016 Cumartesi

Koyun eti parçalama

Koyun eti parçalama
Koyun jilikterin(Koyun eti parçaları)isimleri:
1 – cotocilik; 2 –kaşkacilik(leğen kemiği); 3 -cambaş(kalça); 4 -kuymulçak(kuyruksokumu); 5 –belarkalar (omurga alt bölgesi); 6 -karçıga(alt kaburga); 7 -töş (meme); 8 –karcilik (kemiği); 9 – küncilik(esneme); 10 – dalı (artık); 11 – karakabırgalar(kaburga); 12 – moyunomurtkaları (boyun omurları); 13 – cetimomurtkalar(omurga); 14 - baş; 15 -şıyraktar (bacak).
1 – kar cilik; 2 – kün cilik; 3 - dalı; 4 – coto cilik; 5 – kaşka cilik6 - cambaş.



Cambaş, karçıga, kaşkacilik, cotocilik - değerli misafirlere ve yaşlılara verilir.
Arkamoyun, dalı, karcilik – gençlere verilir.

En temel ustukan - cambaş (leğenkemiği), daha sonra kaşkacilik, cotocilik (etli uyluk kemiği), karçıga.Oysa onurlu kadınlara kuymulçak (kuyruk) verilir.Baş (baş) bölgelere gore değişik sunulur. Baş güneyde aksakaldar’a (yaşlılara), kuzeyde ise gençlere verilir.Karcilik genellikle kızlara verilmez.Kun cilik ise konuklara sunulmaz. Karçıga küçük kaburgalara ayrılır ve diğer ustukanlar ile birlikte verilir.Başı konuğa sunmada genellikle bir kulağını kesip alırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder