29 Ekim 2016 Cumartesi

ÖPKÖ

Öpkö (Akciğer)

Koyun, keçi akciğerine tereyağı eklenerek süt dökülüp pişirilen ulusal yemek.
Gerekli malzemeler:
·         Koyun akciğeri - 1 adet
·         Süt - 8-10 litre
·         Tereyağı- 0.5-1 kg
·         Tuz tada göre

Hazırlama yöntemi:
Bıçak dokunmadan kesilen akciğer boğazı ile dışarı çıkartılır ve üflenilir. Üflenen akciğer 1 saat soğuk suda bekletilmeli. Süt dökmeden önce alabildiği kadar ılık su dökülür ve o su akciğer beyazlaşana kadar bekletilip çıkartılmalı. Temizlenmiş akciğere ne kadar su sığdıysa o kadar süt dökülür. Süt akciğere dolduğunda beyazlaşır. Ondan sonra boğaz 4-5 yerinden ip ile bağlanmalı. Akciğer 2-2.5 saat tencerede pişirilir ve soğuduğunda  yeşilliklerle süslenerek masanın üzerine koyulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder