29 Ekim 2016 Cumartesi

KUURDAK

Kuurdak
Kuurdak - Orta Asya'nın en yaygın et yemeklerinden biridir. Kuurdak kavurmanın,ulusal yemekleri pişirme gibi yöntemleri var. Kırgız halkı Kuurdak’ı yeni kesilen hayvanın (koyun, inek, keçi), iç organları (karaciğer, kalp, böbrek, çuçuk v.b.)boyun, bokono, arka etleri karıştırılarak kavrulur.


Kullanılacak malzemeler:
·         1 kg et,
·         250 gram yağ,
·         3-4 soğan,
·         4-5 patates,
·         3-4 yeşil biber,
·         1 sarımsak,baharatlar
·         Tada göre biber ve tuz.
Hazırlama yöntemi:
İlk karın ile böbrek yağa koyulur, üzerine doğranmış et eklenir, sonra hazırlanmış soğan, sarımsak eklenip hepsi karıştırılarak kavurulur ve tuz, karabiber eklenir kısık ateşte 30-40 dakika pişirilir. Zaman zaman karıştırılmalı. Kuurdak  kavrulmuş yağı ile sunulur. Kuurdak’ın bir kaç çeşit kavrulma şekli vardır.
Kara kuurdak.
İnek, kuzu, koyun, keçi, geyik etlerinden yapılır.Et kahverengi haline gelene kadar yağda kavurulur.Karaciğer, kalp, böbrek eklenerek yapılan kuurdak lezzetli ve az tuzlu ve acı olur.
Sokuldak kuurdak.
Kuş başı halinde doğranan genç hayvanın etinden buharda buğulanarak daha sonra da küçük ateşte pişirilir. Bu Kuurdak’ın eti yumuşak olur.
Borpoşo kuurdak.
Kavrulmuş ete biraz su dökülür ve  30-40 dakika kısık ateşte pişirilir. Borpoşo kuurdak Çık(sosu) ile sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder