3 Kasım 2015 Salı

SÜMELEK

Sümelek – insanın bağışıklık sistemini güçlendirp organizmayı farklı  zararlı maddelerden koruyan yemek.
İlk önce filizlnemiş tohumun iri tanelerini hazırlamak lazım. Tanenin büyüklüğü 3-4sm’ye ulaşınca kıyma makinesinden geçirilir. Üstüne su dökülüp karıştırıldıktan sonra gaz bezinden geçirilir. Bundan sonra yine üstüne su dökülür, iyice karıştırılır, elekten geçirilir. Tanelerin kalanı yine kıyma makinesinden geçirildikten sonra üstüne su dökülür ve elekten geçirilir.
Kazanda bezir yağı çok ısıtıldıktan sonra soğtulur, un katılır. Bundan sonra iyice karıştırılır, küçük miktarda maya koyulur.
Ateşe koyulup devamlı olarak karıştırılarak dibin tutmasından kaçınır.
Hazır sümelek tıkız ve lüzucetli olmalıdır.
Ateşten almadan önce şeker katılarak biraz kaynatılmalıdır. Yemek soğuk olarak yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder