3 Kasım 2015 Salı

BEŞ PARMAK (KESMEDEN YAPILMIŞ KIRGIZ USULÜ)

Sonunda ana yemeğin geleceği müjdeleniyor. Yemekten anamız ağladı, halen yemeğin anası konuşuluyor. Ve sofraya beş parmak (İngilizcesi besh barmak) geliyor. Kırgızların bu en meşhur yemeği, kesme denilen çok ince kesilmiş hamurun üzerine küçücük doğranmış et ve soğandan oluşan sosun ilave edilmesiyle yapılıyor. Ve tabii ki elle taarruz edilip parmakların beşi de kullanılarak yeniyor. 

Beşparmak

İçindekiler:
Koyun eti600 Gr.
Karabiber1 Çay Kaşığı
Un250 Gr.
Yumurta2 Adet
SuAldığı kadar
TuzYeteri kadar
Kuru soğan7 Küçük Boy
Havuç2 Orta Boy
Patates3 Küçük Boy
Yapılışı:
  1. Soğuk suya et ve tuz, ikiye bölünmüş havuç, patates ve bütün olarak 5 soğan konur, haşlanır.
  2. Haşlanmış et kemiklerinden ayrılır. Eni 0.5 cm., boyu 5-7 cm. olarak kesilir.
  3. Un, su, tuz ve yumurta ile normal kıvamda hamur tutulur. Erişte gibi 0.5x5 cm. boyutlarında kesilir et suyunda pişirilir. Hamurlar et suyundan süzülerek çıkarılır, et ile karıştırılır.
  4. Üzerine halka şeklinde ince doğranmış 2 adet soğan ve karabiber konur.
  5. Erişteli et tabakta verilir, et suyu ayrıca bardakta ikram edilir.
  6. Et suyundan çıkarılan havuç, patates ve soğanlarla tabak süslenir, ya da ayrıca bu malzemelerden salata yapılabilir.
Not:

  1. Kırgızların en ünlü yemeğidir.
  2. Koyun elinin kemikli but kısmından olması gerekir
u

Malzemeler
600 gram kuzu eti (kemiksiz) 
200 gram kuyruk yağı
1 adet elde açma yufka. (Hamuru mantı hamuru gibi olur.)
4 adet soğan
4 adet koyun beyni
İsteğe göre baharat
[coverattach=1]Tarifi

Eti normal tuzlu suda haşlayın ve pişirin. Kuyruk yağmı ve beyinleri de aynı suda haşlayın. Hepsini ufak ufak doğrayın ve bir kaba koyun. Yufkadan ince ince doğrayıp etin suyunda haşlayın ve bir tepsiye alın. Soğanları yarım halka şeklinde ve biraz kalınca doğrayıp etin suyunda haşlayın. Doğranmış yufkanın üstüne etleri, yağı, beyinleri ve baharatı yayın. Haşlanmış soğanları da üste yaydıktan sonra yerken her tabağa azar azar koyup üstüne et suyundan koyun.
Yanında salatayla servis yapın.

Biþ Parmak-bis_parmak.jpgMalzemeler
750 gram et
4 adet patates
2 adet soğan
1 kaşık un
2 adet yumurta 
1 çay bardağı su 
1 kaşık margarin 
4 bardak et suyu
Kaburga eti kullanın. 


Tarifi
Eti pişirin ve hamuru hazırlayın. Hamuru erişte kalınlığında açtıktan sonra baklava dilimi büyüklüğünde kesip et suyunda pişirin. Pişince delikli tabağa alın ve tereyağı ya da et suyunun yağı ile yağlayın. Et suyunda patatesleri de pişirin. Erişteye soğan vb. baharatları katın. Tabağa koyun, üstüne et, patates koyun. (Afiyet olsun.)

Ağzınıza layık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder